Références

Avertissement Consulter la version la plus récente.

Information archivée dans le Web

L’information dont il est indiqué qu’elle est archivée est fournie à des fins de référence, de recherche ou de tenue de documents. Elle n’est pas assujettie aux normes Web du gouvernement du Canada et elle n’a pas été modifiée ou mise à jour depuis son archivage. Pour obtenir cette information dans un autre format, veuillez communiquer avec nous.

1. Nutritional Screening Initiative, Incorporating Nutrition Screening and Intervention into Medical Practice, Washington D.C., Nutrition Screening Initiative, 1994.

2. J.L. Locher, C.S. Ritchie, D.L. Roth et al., « Social isolation, support, and capital and nutritional risk in an older sample: ethnic and gender differences », Social Science and Medicine, 60(4), 2005, p. 747-761.

3. R. Visvanathan, « Under-nutrition in older people: A serious and growing global problem », Journal of Postgraduate Medicine, 49(4), 2003, p. 352-360, disponible à l’adresse http://www.jpgmonline.com/text.asp?2003/49/4/352/4983 (consulté le 4 juillet 2012).

4. C. Evans, « Malnutrition in the elderly: a multifactorial failure to thrive », The Permanente Journal, 9(3), 2005, p. 38-41.

5. C. Thompson Martin, J. Kayser-Jones, N. Stotts et al., « Nutritional risk and low weight in community-living older adults: A review of the literature (1995-2005) », The Journals of Gerontology, 61A(9), 2006, p.927-934.

6. N. Garcia et D.D. Miley, « The oral cavity and nutrition », dans J.E. Morley et D.R. Thomas, éd. Geriatric Nutrition, Boca Raton, CRC Press, 2007.

7. G. Wittert, « Obesity in older adults », dans J.E. Morley et D.R. Thomas, éd. Geriatric Nutrition, Boca Raton, CRC Press, 2007.

8. M. Gebretsadik et G.T. Grossberg, « Nutrition and depression », dans J.E. Morley et D.R. Thomas, éd. Geriatric Nutrition, Boca Raton, CRC Press, 2007.

9. R.S. Rivlin, « Keeping the young-elderly healthy: is it too late to improve our health through nutrition? », American Journal of Clinical Nutrition, 86(suppl), 2007, p. 1572S-1576S.

10. J.H. Ledikwe, H. Smiciklas-Wright, D.C. Mitchell et al., « Nutritional risk assessment and obesity in rural older adults: a sex difference », American Journal of Clinical Nutrition, 77, 2003, p. 551-558.

11. H.H. Keller, « Promoting food intake in older adults living in the community: a review », Applied Physiology Nutrition Metabolism, 32, 2007, p. 991-1000.

12. U.G. Kyle, M.P. Kossovsky, Karsegard et C. Pichard, « Comparison of tools for nutritional assessment and screening at hospital admission: A population study », Clinical Nutrition, 25(3), 2006, p. 409-417.

13. J.M. Jones, « The methodology of nutritional screening and assessment tools », Journal of Human Nutrition and Dietetics, 15(1), 2002, p. 59-71.

14. T. Cederholm, J.M. Bauer, Y. Boirie et al., « Toward a definition of sarcopenia », Clinics in Geriatric Medicine, 27, 2011, p. 341-353.

15. J.M. Bauer et C.C. Sieber, « Sarcopenia and frailty: A clinician’s controversial point of view », Experimental Gerontology, 43, 2008, p. 674-678.

16. H.H. Keller et T. Ǿstbye, « Nutritional risk and time to death; predictive validity of SCREEN© », The Journal of Nutrition, Health and Aging,7(2), 2003, p. 274-279.

17. N.D. Gaskins, P.D. Sloane, C.M. Mitchell et al., « Poor nutritional habits: A modifiable predecessor of chronic illness? A North Carolina Family Medicine Research Network (NC-FM-RN) Study », Journal of the American Board of Family Medicine, 20(2), 2007, p. 124-134.

18. D.R. Thomas, « Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia », Clinical Nutrition, 26, 2007, p. 389-399.

19. G.L. Jensen, J.M. Friedman, C.D. Coleman et H. Smiciklas-Wright, « Screening for hospitalization and nutritional risks among community-dwelling older persons », American Journal of Clinical Nutrition, 74, 2001, p. 201-205.

20. M.C. Van Nes, F.R. Herrmann, G. Gold et al., « Does the mini Nutritional Assessment predict hospitalization outcomes in older people? », Age and Ageing, 30, 2001, p. 221-226.

21. H.H. Keller, R. Goy et S.L. Kane, « Validity and reliability of SCREEN II (Seniors in the community: risk evaluation for eating and nutrition, Version II) », European Journal of Clinical Nutrition, 59(10), 2005, p. 1149-1157.

22. S.M. Green et R. Watson, « Nutritional screening and assessment tools for older adults: Literature review », Journal of Advanced Nursing,54(4), 2006, p. 477-490.

23. H.M. Reilly, « Symposium on “Nutrition and clinical management in our midst,” screening for nutritional risk », Proceedings of the Nutrition Society, 55, 1996, p. 841-853.

24. H. Beath et H.H. Keller, « Nutrition screen showed good agreement when self- and interviewer administered », Journal of Clinical Epidemiology, 60(10), 2007, p. 1085-1089.

25. M.S. Phillips, A.L. Foley, R. Barnard et al., « Nutritional screening in community-dwelling older adults: a systematic literature review », Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(3), 2010, p. 440-449.

26. C.D. Sherbourne et A.L. Stewart, « The MOS social support survey », Social Science and Medicine,32(6), 1991, p. 705-714.

27. R.C. Kessler, K.A. McGonagle, S. Zhoa et al., « Lifetime and 12-month prevalence of DSM-III-R psychiatric disorders in the United States. Results from the National Comorbidity Survey », Archives of General Psychiatry, 51 (1), 1994, p. 8-19.

28. American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Third Edition,Washington D.C., American Psychiatric Association, 1980.

29. W. Furlong et D. Feeny, Health Utilities Index Mark 2 (HUI2) and Mark 3 (HUI3) Disability Categories for Single- and Multi-Attribute Utility Scores, October 29, 2002, Unpublished.

30. D. Feeny, W. Furlong, G.W. Torrance et al., « Multi-attribute and single-attribute utility functions for the Health Utilities Index Mark 3 System », Medical Care, 40(2), 2002, p. 113-128.

31. Y. Feng, J. Bernier, C. McIntosh et H. Orpana, « Validation des catégories d’incapacité dérivées des scores du Health Utilities Index Mark 3 », Rapports sur la santé, 20(2), 2009, p. 45-53.

32. J.N.K. Rao, C.F.J. Wu et K. Yue, « Quelques travaux récents sur les méthodes de rééchantillonnage applicables aux enquêtes complexes », Techniques d’enquête (Statistique Canada, no 12-001 au catalogue), 18(2), 1992, p. 225-234.

33. K.F. Rust et J.N.K. Rao, « Variance estimation for complex surveys using replication techniques », Statistical Methods in Medical Research, 5(3), 1996, p. 281-310.

34. B. Shatenstein, M.J. Kergoat et S. Nadon, « Weight change, nutritional risk and its determinants among cognitively intact and demented elderly Canadians », Canadian Journal of Public Health, 92(2), 2001, p. 143-149.

35. H.H. Keller et J.D. McKenzie, « Nutritional risk in vulnerable community-living seniors », Canadian Journal of Dietetic Practice and Research,64(4), 2003, p. 195-201.

36. H.H. Rasmussen, J. Kondrup, M. Staun et al., « Prevalence of patients at nutritional risk in Danish hospitals », Clinical Nutrition, 23(5), 2004, p. 1009-1015.

37. I. Feldblum, L. German, H. Castel et al., « Characteristics of undernourished older medical patients and the identification of predictors for undernutrition status », Nutritional Journal, 6, 2007, p. 37, doi: 10.1186/1475-2891-6-37.

38. K.C. Roberts, C. Wolfson et H. Payette, « Predictors of nutritional risk in community-dwelling seniors », Canadian Journal of Public Health, 98(4), 2007, p. 331-336.

39. H. Castel, D. Shahar et I. Harman-Boehm, « Gender differences in factors associated with nutritional status of older medical patients », Journal of the American College of Nutrition, 25(2), 2006, p. 128-134.

40. C.C.-H. Chen, Y.-Y. Bai, G.-H. Huang et S.T. Tang, « Revisiting the concept of malnutrition in older people », Journal of Clinical Nursing, 16(11), 2007, p. 2015-2026.

41. S.S. Guo, C. Zeller, W.C. Chumlea et M. Siervogel, « Aging, body composition, and lifestyle: The Fels Longitudinal Study », American Journal of Clinical Nutrition, 70, 1999, p. 405-411.

42. P. Ramage-Morin, « Consommation de médicaments chez les Canadiens âgés », Rapports sur la santé, 20(1), 2009, p. 39-47.

43. J. Gammack, « Geriatric assessment and its interaction with nutrition », dans J.E. Morley et D.R. Thomas, éd. Geriatric Nutrition, Boca Raton, CRC Press, 2007.

44. R.C. Bland, « Epidemiology of affective disorders: A review », Canadian Journal of Psychiatry, 42, 1997, p. 367-377.

45. D.L. MacLellan et L.D. Van Til, « Screening for nutritional risk among community-dwelling elderly on Prince Edward Island », Canadian Journal of Public Health, 89(5), 1998, p. 342-344.

46. P. Ramage-Morin, « Douleur chronique chez les personnes âgées au Canada », Rapports sur la santé, 19(1), 2008, p. 39-56.

47. D.R. Thomas, « Nutritional requirements in older adults », dans J.E. Morley et D.R. Thomas, éd. Geriatric Nutrition, Boca Raton, CRC Press, 2007.

48. Conseil national des aînés, Rapport du Conseil national des aînés sur la question du faible revenu chez les aînés (Ressources humaines et Développement des compétences Canada, no de catalogue HS1-9/2008), disponible à l’adresse http://www.conseildesaines.gc.ca/fra/recherche_publications/faible_revenu/2009/hs1_9/hs1_9.pdf (consulté le 16 février 2012).

49. M.A. Bocock et H.H. Keller, « Defining malnutrition risk for older home care clients », Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 69(4), 2008, p. 171-176.

50. M.A. Davis, S.P. Murphy, J.M. Neuhaus et al., « Living arrangements affect dietary quality for U.S. adults aged 50 years and older: NHANES III 1988-1994 », The Journal of Nutrition, 130, 2000, p. 2256-2264.

51. S.A. Quandt, J. McDonald, T.A. Arcury et al., « Nutritional self-management of elderly widows in rural communities », The Gerontologist, 40, 2000, p. 86-96.

52. K. Suzuki, T. Normura, M. Sakurai et al., « Relationship between number of present teeth and nutritional intake in institutionalized elderly », The Bulletin of Tokyo Dental College, 46(4), 2005, p. 135-143.

53. W. Millar, « Édentement et port de prothèses dentaires », Rapports sur la santé, 17(1), 2005, p. 57-60.

54. M. Turcotte, « Profil des habitudes liées au transport chez les aînés », Tendances sociales canadiennes (Statistique Canada, no 11-008 au catalogue), (93), janvier 2012, disponible à l’adresse http://www.statcan.gc.ca/pub/11-008-x/2012001/article/11619-fra.htm#a9 (consulté le 15 février 2012).